Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej z terenów Meksyku lub Peru, gdzie po odkryciu tego lądu zostały odkryte już jako warzywo uprawne wyselekcjonowane przez Indian z dzikorosnących miechunek (psianek). Został przywieziony w XVI wieku z Peru, uważany był początkowo za roślinę trującą. Lecz był sadzony w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna. Dopiero pod koniec XVIII wieku włączono pomidor w krajach Europejskich do jadalnych roślin uprawnych. W Polsce pojawił się pomidor w połowie XIX wieku lecz dopiero po pierwszej wojnie światowej zyskał popularność. Pomidor jest rośliną zielną, roczną. Jego system tworzą szybko rozgałęziające się korzenie boczne w obrębie 60cm i na głębokość 90cm. W warunkach suszy korzenie sięgają nawet do 2 metrów. Łodyga w zależności od odmiany ma różną sztywność, długość i grubość. Liście pomidora są długie, lancetowate, pokryte włoskami. Kwiaty pojawiają się w 50-60dniu po wzejściu, są koloru żółtego, obupłciowe. Owocem pomidora jest soczysta wielokomorowa kulista jagoda.
Alka
Atol
Bawole Serce
Beta
Betalux
Granit
Jawor
Jokato
Kmicic
Koralik
Krakus
Lolek