Papryka nazywana też pieprzem tureckim pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej oraz Wysp Antylskich gdzie od dawna była używana jako roślina przyprawowa. Do Europy dotarła w XVI wieku i od tej pory była uprawiana w Hiszpanii, Węgrzech, Bułgarii, Rumuni. Czechach i Słowacji. W Polsce była opisana w XIX wieku jako roślina przyprawowa i lecznicza znana od dawna. Uprawiane obecnie w Europie papryki pochodzą z USA (wielkoowocowe późno dojrzewające odmiany), Bułgarii (odmiany wczesne i średnio wczesne) Węgierskiej (odmiany wczesne o owocach średniej wielkości). Papryki są roślinami jednorocznymi i wieloletnimi. System korzeniowy składa się z korzenia palowego i wielu korzeni bocznych. Z łodygi zakopanej w ziemi chętnie wyrastają korzenie przybyszowe. Łodyga słaba u siewek zmienia się w twardszą, u roślin większych dorasta od 25-85cm wysokości. Kwiaty są małe, obupłciowe, białego koloru. Łatwo ulegają samozapyleniu, owocem jest jagoda o twardych soczystych ścianach.
Barbórka
Californian Wonder
Cyklon
De Cayenne
Habanero chocolate
Habanero czerowne
Habanero pomarańczowe
Habanero żółte
Iga
Jalapeno
Mira
Ożarowska