Marchew w stanie dzikim rośnie w Europie i w Azji aż po Chiny. W naszym klimacie marchew jest rośliną roczną o zdrewniałym rozgałęzionym korzeniu. Uprawa marchwi rozpoczęto w starożytności w Azji był to typ azjatycki o liściach omszonych i korzeniach różowych lub fioletowych, których w Indiach używano również do barwienia tkanin. Do Europy uprawa marchwi dotarla prawdopodobnie z Arabii w XIII-XJV wieku. Z czasem marchew o zabarwieniu pomarańczowym której uprawa rozpoczęła się w Holandii wyparła typ fioletowy. Pierwsze wzmianki o uprawie marchwi pochodzą z XVI wieku. Korzeń spichrzowy marchwi może być cylindryczny, owalny lub kulisty. Korzeń złożony jest z rdzenia i kory więcej składników mineralnych i witamin jest w korze stad lepsze do spożycia są odmiany o wąskim rdzeniu. W pierwszym roku z korzenia wyrasta rozeta liści a w drugim pęd kwiatostanowy. Marchew jest roślina obcopylną zapylana przez owady łatwo krzyżuje się z formami dzikimi i innymi gatunkami.
Amsterdamska
Berlikumer 2
Dolanka
Flakkese 2
Koral
Lenka
Nantejska
Paryska
Pierwszy Zbiór
Regulska