Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej gdzie była spożywana od dawna, dowodem na to jest znalezienie nasion fasoli w grobowcach peruwiańskich koło Limy. Gdy Kolumb wylądował w Ameryce fasola była tam od dawna uprawiana. Nasiona zostały przez Kolumba przywiezione do Portugalii i Hiszpanii, skąd uprawa tej rośliny rozpowszechniła się na całą Europę (pierwsze wzmianki w Europie to rok 1542r a w Polsce 1797r). Pierwsze fasole były roślinami tycznymi o zielonych włóknistych strąkach i ciemnych nasionach. Karłowatość bezwłóknistość żółte zabarwienie strąków czy białe nasiona pojawiły się później podczas prac hodowlanych. Do rodzaju fasola zalicza się paręset gatunków. Z czego w uprawie jest 10. Wszystkie te rośliny mają bardzo wysokie wymagania co do temperatury. Dlatego w warunkach Europejskich uprawia się tylko wybrane gatunki. Fasola zwykła jest rośliną jednoroczną. W Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Korzeń palowy fasoli sięga do 1m, jest silnie rozwinięty. Fasola wielokwiatowa posiada łodygę, która ma zdolność kręcenia się w koło podpory w kierunku wskazówek zegara nawet do 4 metrów. Budowa kwiatów jest typowa dla roślin motylkowatych. Fasola zwykła jest rośliną samopylną w czasie suszy występuje czasem zapylanie obce przez owady. Owocem fasoli jest strąk, jego wielkość, kolor, kształt, zależą od odmiany rośliny.
Aura
Bona
Elektra
Galopka
Goldpantera
Igołomska
Korona
Laurina
Nomad
Saxa
Scuba
Sonesta