Fasola wielokwiatowa pochodzi z Ameryki, dokładniej z terenów obecnego Meksyku gdzie do dziś można spotkać jej dzikie formy. Pierwotnie była uznawana za formę ozdobną. Pierwsze wzmianki o uprawie tej fasoli w celach konsumpcyjnych, pochodzą dopiero z 1800 roku. Pierwsze fasole były roślinami tycznymi o zielonych włóknistych strąkach i ciemnych nasionach. Karłowatość, bezwłóknistość, żółte zabarwienie strąków czy białe nasiona pojawiły się później podczas prac hodowlanych. Do rodzaju fasoli zalicza się paręset gatunków, z czego w uprawie jest 10. Wszystkie te rośliny mają bardzo wysokie wymagania co do temperatury. Dlatego w warunkach Europejskich uprawia się tylko wybrane gatunki. Fasola wielokwiatowa jest w klimacie łagodnym rośliną wieloletnią. W Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Korzeń palowy fasoli sięga do 1m jest silnie rozwinięty. Fasola wielokwiatowa posiada łodygę, która ma zdolność kręcenia się w koło podpory w kierunku wskazówek zegara nawet do 4 metrów. Budowa kwiatów jest typowa dla roślin motylkowatych. Fasola wielokwiatowa jest rośliną obcopylną, zapylaną przez owady. Owocem fasoli jest strąk, jego wielkość, kolor, kształt zależą od odmiany rośliny.
Eureka
Felicja
Kontra
Nata
Piękny Jaś
Westa