Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison, dynia makaronowa) pochodzi z Ameryki Środkowej najprawdopodobniej z terenów Mexyku. Dane z wykopalisk datują, że dynia była spożywana na tych terenach już 7000 lat temu. Do Europy przedostała się dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba i szybko stała się w wielu krajach warzywem uprawianym na szeroką skalę. Jest rośliną jednoroczną większość gatunków posiada silne długie pędy. System korzeniowy jest płytki lecz rozgałęziony. Główny korzeń może sięgać nawet 2m lecz jest bardzo słabo rozgałęziony. Łodygi dyni pokryte są włoskami i puste w środku. Liście są duże sercowate, o 3-5 klap. Dynie są roślinami rozdzielnopłciowymi, jednopiennymi. Kwiaty męskie są mniejsze od kwiatów żeńskich. W sprzyjających warunkach dynie kwitną 50-60dni po terminie. Owocem jest fałszywa jagoda zrośnięta z dnem kwiatu. Mają różne kolory, kształty i wagę w zależności od odmiany.
Astra
Black Beauty
Disco
Gagat
Makaronowa Warszawska
Nimba
Soraya